Prawidłowe nawyki żywieniowe

Ogólne zasady żywienia:

Poniżej przedstawiam wybrane spostrzeżenia.

Najogólniej mówiąc możemy jeść wszystko tylko w odpowiedniej ilości i zachowując właściwe relacje i proporcje między poszczególnymi grupami pokarmów. Należy pamiętać o odpowiednim makrobiotycznym odżywianiu z uwzględnieniem wieku, płci, wykonywanej pracy i schorzeń człowieka.

Podstawą odpowiedniego makrobiotycznego odżywiania są: warzywa, nasiona zbóż i kasz oraz krajowe owoce. To należy zapamiętać i stosować w każdej diecie, oszywiście z pewnymi modyfikacjami.

Warzywa: spożywamy surowe lub gotowane, samodzielnie lub w możliwych tylko zestawach. Ważne jest to, że surowe warzywa zalecane są w porze wiosenno-letniej a przetwożone na przykład gotowane jesienią i zimą.

Owoce jemy najlepiej krajowe. Owoce egzotyczne są silnymi wychładzaczami a ponadto silnie alergizują; należy je jeść ostrożnie , lepiej w porze ciepłej. Owoce spożywamy podobnie jak warzywa. Zalecane na gorąco jesienią i zimą jako ciepłe kompoty, pieczone jabłka, zapiekanki owocowe.Owoce powinniśmy jeść przed głównymi posiłkami, ponieważ ich fermentacja w żołądku nie zaburza trawienia innych, ciężej trawiących się pokarmów.

Tłuszcze: są wyjątkowo zdradliwe dla człowieka a ich nadmiar wywołuje wiele chorób i dolegliwości. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są niewskazane w diecie a niejednokrotnie bezwzględnie przeciwwskazane. Wyjątek stanowi masło. Jako tłuszcz mleczny przeciwwskazany jest u osób z podwyższonymi wartościami cholesterolu i lub innych wartości lipidowych. Jako tłuszcz z wyboru stosowany jest u niemowląt a ponadto zalecany u dzieci i młodzieży u osób z niedoborem witaminy A, w chorobach oczu i silnym wyczerpaniu. Tłuszcze roślinne możemy podzielić na płynne i stałe a te z kolei na miękkie i twarde, zawierające rodniki trans. Tych ostatnich w miarę możliwości należy unikać. Pozostałe są bezpieczne. Należy jednak pamiętać, że do smażenia krótkotrwałego można użyć wszystkich tłuszczów roślinnych a do dłuższego smażenia tylko niektórych jak oleju rzepakowego czy utwardzonych margaryn np. planta. Uwaga! smażenie zastępować jak tylko to jest możliwe gotowaniem lub grilowaniem.

Obok warzyw, owoców i tłuszczów roślinnych w diecie musimy uwzględniać ryby szczególnie morskie (dorsz, łosoś, szproty, śledzie) oraz kasze i chudy nabiał (jogurt, kefir, maślanka, chudy ser). Kiedy mamy nadwagę koniecznie musimy ograniczyć produkty mączne i zawierające cukier, szczególnie jedzone po godzinie 16.00.

Szczegóły dotyczące sposobów żywienia, wartości odżywczych pokarmów i wpływu rozmaitych diet na organizm jest możliwy dopiero podczas wizyty lekarskiej.

lek. med. Jacek Reichert