Warzywa i owoce, a indeks glikemiczny
Poniżej przedstawiam cztery grupy warzyw i owoców według indeksu glikemicznego. Z pierwszej i drugiej grupy produkty te są bezpieczne dla chorych na cukrzycę. Są trawione i wchłaniane wolno, nie powodują więc skoków ilości glukozy we krwi, a po ich zjedzeniu dłużej jesteśmy syci.
Produkty: Warzywa – Owoce.
Grupa pierwsza o zawartości dwóch – pięciu procent węglowodanów: boćwina, brokuł, cykoria, kalafior, ogórek, pomidor, rzodkiewki, rabarbar, sałata, szpinak, szparagi – arbuzy, cytryny, grejpfruty, melony, poziomki, truskawki, żurawiny.
Grupa druga o zawartości pięć – dziesięć procent węglowodanów: brukiew, brukselka, buraki, cebula, dynia, jarmuż, fasolka szparagowa, kalarepa, kapusta biała, czerwona, pekińska i włoska, marchew, papryka, por, rzepa, szczaw, włoszczyzna, agrest, borówki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, gruszki, jabłka, jeżyny, maliny, mandarynki, morele, pomarańcze, porzeczki białe i czerwone, wiśnie.
Grupa trzecia o zawartości dziesięciu – dwudziestu pięciu procent węglowodanów: bób, seler, ziemniaki – banany, czarne porzeczki, śliwki,
w tym renklody, winogrona.
Grupa czwarta o zawartości do siedemdziesięciu pięciu procent węglowodanów: groch, zielony groszek, fasola, soja, soczewica, kukurydza – ananasy, daktyle, figi, mango, owoce suszone (śliwki, morele, rodzynki, daktyle).
Należy też wiedzieć, że owoce bardziej dojrzałe oraz długo gotowane warzywa mają wyższy indeks glikemiczny. Suszone owoce mają również wyższy poziom węglowodanów, ale z racji tego, że zawierają wartościowe substancje biologicznie czynne zalecane są jako przekąski zamiast słodyczy. Warzywa i owoce z trzeciej i czwartej grupy spożywamy najlepiej do godziny 16.00- 17.00 i jednocześnie zmniejszamy konsumpcję innych węglowodanów, szczególnie produktów z białej mąki (pieczywo, ciasta, pierogi, makarony, pizze itp.). Unikamy jedzenia owoców z białym cukrem
i zwykłą czy bitą śmietaną (jagody, truskawki, maliny, poziomki itp.). Warzyw jeżeli to możliwe nie smażymy w pełnym tłuszczu (frytki) oraz nie podajemy z mięsnymi sosami lub majonezem.
lekarz medycyny Jacek Reichert