Wartościowe produkty spożywcze od A – J

Wybrane wartościowe produkty spożywcze.
Część pierwsza od A do J

 

Warzywa, owoce, zboża, ryby, chudy nabiał, szlachetne mięsa czy przyprawy są niezbędne w zdrowej diecie i należą
do najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Wszystkie zawierają drogocenne biologicznie czynne substancje. Poniżej w alfabetycznym porządku omówiono w największym skrócie cenne dla każdego organizmu produkty oraz zwrócono uwagę na schorzenia, w których szczególnie
są pożądane. Oznaczenie niskokaloryczności oznacza, że są zalecane
w diecie zrównoważonej i „dla puszystych, walczących ze zbędnymi kilogramami” oraz w chorobach serca i naczyń (nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroba niedokrwienna i zawały serca, udar mózgu, żylaki
i inne) czy cukrzycy. . Dobitnie podkreślić należy, że żaden produkt spożywczy nie zastępuje i nie może zastąpić terapii, w tym leczenia farmakologicznego.
 Arbuz: niskokaloryczny; dużo witaminy C, beta-karotenu
(prowitaminy A) oraz potasu i błonnika. Zalecany: choroby oczu, skóry; działanie przeciwnowotworowe. Korzystne w chorobach serca i naczyń. Potas wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Awokado: najbardziej kaloryczny wśród owoców (15% tłuszczów); kwas oleinowy, witaminy A, E, C, PP, kwas foliowy, potas, luteina i zeaksantyna. Obniża poziom złego cholesterolu i działa przeciwrakowo głównie nowotwory sutka i prostaty. Zalecany choroby serca i naczyń, choroby oczu i skóry; ciąża, korzystnie wpływa na układ nerwowy. Wzmaga potencję, a także łagodzi objawy stresu, w tym napięcia przedmiesiączkowego  i zmęczenia. Wzmacnia swoje działanie skropiony sokiem z cytryny. Witamina A chroni nabłonek skóry (plamy starcze, zmarszczki, owrzodzenia, czyraki, trądzik).

Bakłażan: dużo produktów fitochemicznych działających przeciwnowotworowo. Także sporo potasu.
Zalecane w menopauzie. Reguluje ciśnienie krwi i poprawia libido.
Potas ułatwia lepsze myślenie, pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii.

Banany: dużo potasu, witamin B6 i C, magnez, tryptofan.
Dobry w nadkwasocie. Potas ułatwia lepsze myślenie. Aminokwas tryptofan ułatwia zasypianie, łagodzi migreny  i usuwa niektóre objawy zatruć alkoholowych. Jeden  Banan to około100 kalori.

Brokuły: niskokaloryczny; indole i sulforafeny działające przeciwnowotworowo. Dużo beta-karotenów i potasu a także witaminy A, kwasu foliowego, wapnia i selenu oraz błonnika. Zalecane: choroby oczu, skóry, serca czy naczyń. Pomocniczo w ciąży i menopauzie. Afrodyzjak.Selen pomaga w utrzymaniu młodzieńczej elastyczności tkanek.

Brukselka: dużo błonnika, a ponadto potas, żelazo, witaminy C
i E (tokoferol)!, beta-karoten oraz indole i sulforafeny (działanie antynowotworowe).Poprawa libido. Niedobór witaminy E może wywołać poronienia, niedokrwistość oraz bóle mięśniowe.

Brzoskwinie: dużo błonnika i beta-karotenów, trochę potasu; korzystne choroby oczu i skóry.

Burak: witaminy C, A i z grupy B, kwas orotowy (B13), wapń, mangan, żelazo, miedź, sód, potas, fosfor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, cez, rubid, kobalt, hemicelulozy. Regulują funkcję jelita grubego, zabezpieczają przed zaparciami oraz tworzeniem się uchyłków, chronią przed hemoroidami i zmianami zapalno-nowotworowymi jelita. Pomocniczo: zawroty i szumy uszne, zaburzenia płodności i popędu. Wzmacniają kości i zęby. Soki z buraka lub wielowarzywne oczyszczają organizm, wzmacniają odporność  i zalecane są w niedokrwistości oraz szczególnie w nowotworach i po chemioterapii!. Kolor zawdzięczają betaninie – silnym antyutleniaczu. Łagodzą dolegliwości w nadkwasocie i zgadze oraz po zatruciach alkoholowych. Miedź podwyższa witalność organizmu poprzez lepsze zużytkowanie żelaza w syntezie hemoglobiny. Witamina B13 wykorzystywana jest w leczeniu stwardnienia rozsianego.

Cebula: białka, węglowodany, witaminy B, C i A, selen, olejki siarkowe oraz  związki fitochemiczne o działaniu przeciwnowotworowym (rak żołądka i sutka), a także związki  przeciwuczuleniowe, obniżające cholesterol i ciśnienie krwi i działające antyagregacyjnie. Silne właściwości bakteriobójcze (głównie dymka).
Cukinia: witaminy: C, B1, B2, PP, beta-karoten, wapń, potas; niskokaloryczna. Substancje fitoodżywcze stosowane w profilaktyce raka gruczołu krokowego (prostaty). Zalecana w cukrzycy, ciąży, depresji. Poprawa libido.

Curry (kary): złożona przyprawa; utleniacz zapobiegający tworzeniu się wolnych rodników, także właściwości antybiotyczne
i obniżające cholesterol oraz poziom cukru, ponadto ma działanie przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe.
Cynamon: wzmaga działanie insuliny- zalecany w cukrzycy.  Cytryny: dużo witaminy C oraz flawonoidów, witaminy z grupy B, E, beta-karoten  (doskonały przeciwutleniacz), sporo terpenów, potas, sód, magnez i żelazo. Właściwości antycholesterolowe, oczyszczające organizm  i przeciwrakowe. Stosowana w infekcjach, a rozcieńczona wodą w chorobach dziąseł i bólu gardła. Uwaga – wybieraj owoce ciężkie, dobrze wybarwione, bez pofałdowań i bez „pępka”.

Czereśnie i wiśnie: kwas elagowy działający przeciwnowotworowo. Wzmacniają skórę: przebarwienia, trądzik, zmarszczki. Spowalniają procesy starzenia się. Pomocne w chorobach serca i naczyń.

Czosnek: potas, wapń, fosfor, witaminy B1 C oraz białko. Wzmacnia odporność organizmu, ma właściwości obniżające ciśnienie (podobne do jemioły) i przeciwmiażdżycowe – obniża poziom złego cholesterolu. Reguluje poziom glukozy; łagodzi zapalenie górnych dróg oddechowych Silny. antyutleniacz!

Dynia: dużo beta-karotenów i witaminy C, kwas foliowy, fenyloalanina. Silny przeciwutleniacz: choroby serca i naczyń, oczu, skóry, przeziębienia i nowotwory. Fenyloalanina to aminokwas
-zmniejsza uczucie głodu, dość silny afrodyzjak, łagodzi stany depresyjne. Uwaga nasiona dyni są korzystne w leczeniu gruczolaka prostaty (dużo cynku!), a także korzystne w astmie, anginie czy marskości wątroby (kwas pangamowy- B15).

Fasola: dużo błonnika, białko, lizyna, fosfor, żelazo, siarka, wapń, miedź, potas i witaminy z grupy B, A, E, K, kwas foliowy, lecytyna, biotyna. Działanie przeciwmiażdżycowe i antystresowe oraz wzmacniające libido. Wspomaga insulinę- zalecane w cukrzycy. Siarka jest konieczna do utrzymania prawidłowych włosów, paznokci i skóry. Nie zakwasza organizmu. Aminokwas lizyna sprzyja lepszej koncentracji umysłowej i poprawie pamięci.

Gęsina: nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy A, E i z grupy B, żelazo. Zalecana: choroby serca i naczyń, anemia, zmęczenie psycho-fizyczne. Witamina A zwiększa odporność na infekcje, a witamina E łagodzi zmęczenie, przyśpiesza leczenie oparzeń, wygładza blizny.

Granaty (owoce płodności): polifenole, fitoestrogeny, kwas elagowy. Silne działanie antyrakowe (rak prostaty i sutka)
i przeciwzapalne. Zalecane w chorobach serca i naczyń, nadciśnieniu – obniżają poziom cholesterolu, a także w menopauzie. Korzystny wpływ
na potencję, redukują zaburzenia erekcji, pobudzają libido. Zapobiegają procesom starzenia (przykładowo skóry), a nawet spowalniają postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera.

Grejpfruty: dużo pektyn oraz flawonoidów (witamina P) i fenoli, witaminy C E i PP, beta-karoten. Właściwości antyrakowe). Przyśpiesza przemianę materii i oczyszcza organizm (szczególnie biała wewnętrzna skórka, czyli albedo). Zalecane: choroby serca i naczyń, nadciśnienie tętnicze, choroby infekcyjne, Opóźnia proces starzenia i poprawia urodę.

Czerwony grejpfrut zawiera likopen chroniący szczególnie przed rakiem szyjki macicy, pęcherza moczowego i trzustki. Wybieraj owoce ciężkie, spłaszczone na końcach, intensywnie wybarwione bez zielonkawego nalotu.

Groszek zielony: witamina C, beta-karoten, żelazo, potas, mangan, miedź. Zalecany: anemia, osteoporoza, choroby oczu, serca
i naczyń. Wzmacnia skórę.

Gruszki: potas, witamina C i błonnik. Skuteczne w ostrych zaparciach. Poprawa libido.

Gryka: błonnik, lizyna, witaminy B1, B2, B6, PP,kwasy organiczne, flawonoidy, żelazo, wapń, miedź, fosfor, cynk, bor, jod, nikiel, kobalt. Oczyszcza organizm, działa moczopędnie, uszczelnia włosowate naczynia krwionośne, zapobiega więc żylakom, lekko obniża ciśnienie, zapobiega chorobom krążenia, reguluje krwawienia miesiączkowe (lizyna). Grykę poleca się w cukrzycy i osobom na diecie bezglutenowej. Cynk przyśpiesza gojenie wszelakich ran i wzmacnia paznokcie.

Herbata zielona: niszczy Streptoccocus mutans wywołujący próchnicę, zawiera katechinę obniżającą cholesterol i będącą silnym przeciwutleniaczem (działanie przeciwnowotworowe- rak płuc
i skóry). Przeczytaj artykuł osobny o herbacie.

Imbir: naturalna przyprawa łagodząca nudności przykładowo
u ciężarnych oraz pomocny schorzeniach żołądka.

Indyk: kwas foliowy, witaminy B1, B6, cynk i potas, tryptofan. Bardzo mało tłuszczu. Zalecany w łuszczycy i łojotokowym zapaleniu skóry. Cynk przywraca odczucie smaku. Tryptofan ułatwia zasypianie
oraz zmniejsza nadpobudliwość i napięcie.

Jabłka: dużo pektyn, witamina C i P, potas, żelazo. Silnie obniża cholesterol o około 15% przy dwóch  jabłkach dziennie). Regulują przemianę materii i florę bakteryjną jelit, zapobiegają zaparciu, regulują poziom cukru we krwi- cukrzyca. Poprawiają wygląd skóry (pajączki, zmarszczki, przebarwienia). Wspomagają pracę nerek, wątroby, układu nerwowego. Pomocniczo w niedokrwistości i bólach reumatycznych oraz bólach głowy. Odkwaszają organizm.
Jagody, borówki, czernice: dużo pektyn, potasu i witaminy C, chrom, garbniki. Zawarte w nich antocjanozydy inaczej antocjany
są silnymi antyoksydantami. Właściwości bakteriobójcze sprawdzają się przy bakteriach E. coli – działanie przeciwbiegunkowe
(suszone lub gotowane). Świeże stosuje się w zaparciach, a ponadto niszczą pasożyty jelitowe (owsiki, glisty). Korzystne w chorobach oczu (przyśpieszają regenerację rodopsyny) oraz chorobach naczyń i serca. Regulują poziom cukru. Niedobór chromu może przyśpieszać cukrzycę i miażdżycę.

Jajko: wzorcowe białko (lizyna), metionina), witaminy A, E, D, k,B2,B6, B12, PP (niacyna), fosfor, potas, wapń, żelazo,
magnez i w żółtku leucyna, cholina, luteina i biotyna. Zalecane: choroby oczu szczególnie plamki żółtej, stres, depresja i ciąża. Korzystne na serce
i naczynia oraz układ nerwowy. Metionina działa dobrze na wątrobę i nerki oraz reguluje stężenie lipidów we krwi, zapobiegając miażdżycy. Cholina bierze udział w procesach zapamiętywania i przesyłaniu impulsów nerwowych (choroba Alzheimera), a biotyna wzmacnia skórę
i zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu. Białko jest łatwiej trawione niż żółtko – mogą je jeść rekonwalescenci i osoby na diecie lekko strawnej. Białka jaj przepiórczych najmniej uczulają. Mogą je jeść alergicy i astmatycy. Najzdrowsze to jajko gotowane na miękko. Jajka powinniśmy spożywać z warzywami.

Jęczmień (przykładowo kasza perłowa): pektyny, fosfor, mangan, siarka, cynk, selen, witamina B12 i B1 (tiamina), kwas foliowy. Zapobiega chorobom skóry i tak zwanym zajadom, doskonale wpływa na stawy. Bierze udział w obniżaniu cholesterolu. Pomocniczo w ciąży, cukrzycy i menopauzie. Poprawia libido. Fosfor jest konieczny
do prawidłowej struktury kości i zębów. Uwaga – zapotrzebowanie na witaminę B1 wzrasta w ciąży, laktacji, stresie i po zabiegach chirurgicznych.

Jogurt naturalny: wapń, potas, witaminy B2 (ryboflawina), B12.  Zapobiega grzybicy głównie pochwy i jamy ustnej; wzmacnia system

immunologiczny, pomocny w osteoporozie. Ryboflawina wpływa na wzrost i rozrodczość oraz stosowana jest w leczeniu zapalenia dziąseł i języka.