Wzdęcia

Co robić by uniknąć wzdęć? Problem jest niekiedy kłopotliwy.

Nadprodukcja gazów jelitowych w skład, których wchodzi niewiele tlenu,
za to dużo azotu, dwutlenku węgla, wodoru i metanu jest sprawą osobliwą.Zaczyna dokuczać, kiedy pojawia się w nich siarkowodór, co natychmiast łatwo wyczuć. Przyczynami dużej ilości gazów jelitowych wywołujących wzdęcia mogą być:

1. Nieodpowiednia żywność. Należy unikać wysoko przetworzonej żywności oraz bogatej w białko i tłuszcze (tłuste mięsa i nabiał) i zawierające dużo cukru. Do produktów wiatropędnych należą też fasola, kapusta, cebula, kalafiory i brokuły. Nie mieszajmy białka zwierzęcego
i roślinnego. Pijmy dużo wody niegazowanej.

2. Przyśpieszona fermentacja. Przyśpieszają ją wspomniana fasola oraz inne warzywa strączkowe, szczególnie bób i groch. Jedzmy je w małych ilościach. Łączenie ich z tłuszczami (masło, smalec, boczek) wzmaga wzdęcia i dyskomfort. Ponadto spożycie jednorazowo większej ilości błonnika (owoce, warzywa, kasze) może przyśpieszyć fermentację
i wytwarzanie „wyczuwalnego” siarkowodoru!

3. Aerofagia, czyli połykanie powietrza. Dotyczy ludzi mówiących podczas jedzenia oraz „połykających” powietrze w trakcie rozmowy. Starajmy się wolno przeżuwać każdy kęs i dopiero po jego połknięciu prowadzić rozmowę. Uwaga w nie popijajmy gazowanych napojów w trakcie jedzenia czy dłuższej rozmowy.

4. Zwiększone wydzielanie śliny. Duże ilości śliny łączą się z powietrzem, a połykane przez nas wzmagają ilość gazów jelitowych. Ma to miejsce np. podczas dłuższego żucia gumy lub ssania twardych cukierków typu landrynki.

5. Choroby i niedobory.

a/ celiakia polega na nietolerancji glutenu znajdującego się przede wszystkim w mące pszennej oraz wielu innych produktach.Wykluczamy wówczas tą żywność z diety i zastępujemy je ryżem, kukurydzą, soją czy prosem.

b/ zespół jelita nadwrażliwego. Występują naprzemiennie zaparcia i biegunki, którym towarzyszą silne bóle brzucha i wzdęcia. Należy unikać mąki pszennej oraz tłuszczów. Osobniczo wiele produktów może wywołać te objawy. Mogą pomóc owoce, niestrączkowe warzywa czy kasze, ale ich ilość rozkładamy na małe porcje. Jemy starannie, wolno przeżuwamy i nie popijamy napojami słodkimi i gazowanymi. Ruch często poprawia funkcję jelit.

c/ brak enzymu laktazy. Laktoza znajduje się w mleku krowim, a niedobór enzymu, który go rozkłada wywołuje bóle brzucha, wzdęcia i biegunki.
Należy unikać picia mleka krowiego, zastępować go innym mlekiem
lub pić w niewielkich ilościach mleko fermentowane- kefiry czy kwaśne mleko.
Pomocne w zmniejszaniu produkcji gazów jelitowych mogą być napary z mielonego kminku lub kopru włoskiego. Jedną łyżeczkę przyprawy zalewamy szklanką wrzącej wody, po 15 minutach odcedzamy i pijemy małymi łykami.
Pomocne są też herbaty miętowa czy rumianek z dodatkiem odświeżającej skórki cytryny lub kłącza imbiru.

Opracował lekarz medycyny Jacek Reichert