Czy konserwanty mogą być groźne?
W wielu produktach czy półproduktach znajdują się konserwanty,barwniki, sztuczne aromaty, polepszacze smaku, przeciwutleniacze i zagęszczacze.
Przed wybraniem produktu zapoznaj się z jego składem. Dokładny opis zawartości znajduje się na tylnej lub bocznej ściance opakowania. Nie sugeruj się dużym napisem „Bez konserwantów” umieszczanym na przedniej części opakowania. Jeżeli w opisie dla przykładu wyszukasz symbole od 100 do E180 to znaczy, że produkt zawiera sztuczny barwnik, a od E200 do E252oraz od E280 do E285 , to są w nim konserwanty. Należy też pamiętać, że niektóre produkty nie mają opakowań, a niestety często zawierająte substancje np. tanie wędliny.
Sięgając po napoje energetyzujące, warto pamiętać, że do produkcji wielu z nich wykorzystuje się sztuczne aromaty, barwniki, konserwanty i substancje słodzące. Jeśli zawierają cukier, to poza efektem pobudzającym dostarczają również dodatkowej porcji kalorii! Spożywane w dużych ilościach mogą przyczynić się do przedawkowania składników pobudzających. Niewskazane jest również łączenie energy drinków z alkoholem, ponieważ może to nasilać jego niekorzystne działanie.
Poniżej podaję wybrane konserwanty i inne substancje, które jedzone w większej ilości mogą wywoływać niepożądany skutek, wzmagać objawy chorobowe lub istniejące już schorzenia. Należy jednak podkreślić, że są dopuszczone do spożycia. Są to:
Aluminium E173: biała mąka, sery topione i żółte, pasty do zębów. Glin może być powodem owrzodzeń jamy ustnej i przewodu pokarmowego, zaburzeń pamięci.
Azotany od E250 do E252 stosowane do peklowania mięsa. Tworzą nitrozaminy silne substancje karcenogenne (rak trzustki).Jest ich dużo w piwie!
BHA i BHT E320 i 321: mogą uszkadzać nerki, wątrobę, układ nerwowy i obniżać odporność organizmu.
Bromian potasu E 924 (mąka bromowana) w produkcji pieczywa przyśpiesza technologię wypieku. powoduje dysfunkcje układu pokarmowego, chorobę nerek, jest rakotwórczy.
Galusan propylu E310: płatki i piure ziemniaczane, guma do żucia. Może uszkadzać nerki, wątrobę i przewód pokarmowy.
Glutaminian sodu E621 wzmacnia naturalny smak wielu potraw i stosowany jest głównie w kuchni chińskiej. Powoduje alergie, bóle głowy i mięśni a także nudności i podwyższone ciśnienie krwi. Spożyty w dużej ilości może wywołać utratę przytomności.
Guma arabska E414: zagęszczacz w gumach do żucia, napojach, lukrach itp. Działa alergicznie i może wywołać atak astmy. Kobiety w ciąży winny unikać tego konserwantu.
Karagen E407: popularny zagęszczacz np. sosów. Może powodować zapalenie jelit i działać rakotwórczo.
Kwas alginowy E400: zagęszczacz w lodach, sałatkach, powleka sery. Może uszkadzać płód.
Kwas benzoesowy E211: konserwant masowo stosowany przy produkcji dżemów, galaretek, margaryny i napojów chłodzących. Powoduje alergie i dysfunkcje gastryczne.
Siarczyny E221 do 228: konserwanty warzyw i win. Mogą wywołać silne uczulenia łącznie ze zgonem. Ponadto niszczą witaminy z grupy B.
Syrop fruktozowo-glukozowy to Substancja słodząca. Jest w wielu słodkich napojach. Metabolizuje się w wątrobie, ale nie ulega spaleniu podczas wysiłku fizycznego i może być przyczyną cukrzycy oraz otyłości.
Sztuczne barwniki E100 do 180: najbardziej powszechne.
Konserwantów tych powinny unikać dzieci, ponieważ mogą odpowiadać za alergie oraz brak koncentracji.
Kilka praktycznych porad.
1. Kupuj żywność jak najmniej przetworzoną: świeże warzywa, owoce, ryby czy mięso, kasze, wody mineralne
2. W miarę możliwości kupuj żywność wprost od producenta: warzywa, owoce, mleko, jajka, drób itp.
3. Własna żywność. Upiecz sobie sam pieczywo czy ciasta, zrób własny jogurt, upiecz mięso na wędlinę, przygotuj przetwory warzywno-owocowe itd. Wymaga to czasu i umiejętności, ale korzyść dla własnego zdrowia gwarantowana.
4. Produkty często kupowane. W zaciszu domowym prześledź dokładnie skład z uwzględnieniem składników dodatkowych E+numer. Jak dojdziesz do wniosku, że jest ich tam za dużo lub szczególnie są dla ciebie szkodliwe zrezygnuj z dalszego zakupu tego produktu.
5. Bez czytania etykiet wiadomo, że niektóre produkty prawie zawsze zawierają dużą ilość substancji dodatkowych: półprodukty
w proszkach czy granulatach, tanie wędliny, słodzone barwne napoje, kolorowe słodycze, w tym lody, gumy do żucia, gotowe sałatki
i sosy, konserwy, dżemy,galaretki itp.
6. Wypisz sobie na kartce symbole substancji, których ze względu zdrowotnych chcesz szczególnie unikać. Jak dojrzysz ten symbol na opakowaniu produktu omiń go z daleka. I tak dla przykładu:
a/ przy chorobach onkologicznych i w profilaktyce przeciwnowotworowej omijaj produkty z symbolami: E250 do E252, E407, E924
b/ choroby przewodu pokarmowego: E173, E211, E310, E407, E621, E924
c/ choroby nerek i wątroby: E310, E320, E321, E924
d/ astma i alergie pokarmowe: E100 do E180, E211, E221 do E228, E414,E621
e/ ciąża i karmienie: E400, E414
F/ choroby mózgu, brak koncentracji i pamięci: E100 do E180, E320, E321.
Opracował lekarz medycyny Jacek Reichert