Dieta antyrakowa-choroby nowotworowe

Dieta w chorobach nowotworowych

Choroby nowotworowe mają ścisły związek z warunkami i higieną życia,
a w szczególności z paleniem tytoniu i sposobem odżywiania się.
Choroba niezmiernie osłabia organizm. Spadek energii, mniejszy
lub całkowity zanik apetytu, różnego rodzaju powikłania związane
z chorobą powodują, że w tym okresie żywienie winno być
bardzo starannie dobrane.
Przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej diety
powinno być nieodłącznym elementem leczenia.
Dieta antyrakowa powinna być bogata w witaminy A, C, E
oraz minerały takie jak selen, wapń i magnez.
Usuwają one z naszych organizmów m.in. nitrozaminy- silne karcynogeny,
z których wiele wykazuje właściwości rakotwórcze.
Ich źródłem jest przykładowo piwo, zatem osoby go pijące
są bardziej zagrożone rakiem trzustki.

Pamiętajmy o profilaktyce!- także na talerzu. Rodzaje żywności działające przeciwnowotworowo (przykłady):

bakłażan, brokuły, brukselka, cebula (w raku sutka), chrzan, cytryna,

czereśnie, dynia (w gruczolaku prostaty), grejpfrut głównie czerwony

(zawiera likopen chroniący przed rakiem szyjki macicy, pęcherza

moczowego i trzustki), herbata zielona (rak płuc i skóry), jarmuż,

kalafior, kalarepa, kapusta biała,pekińska i włoska (zalecane głównie

w profilaktyce raka przewodu pokarmowego), kiełki pszenicy, kiwi,

maliny, mandarynki, mango, marchew, melon przede wszystkim

z gatunku kantalupa (korzystny w nowotworach m.in. płuc, jamy ustnej, jelita grubego i odbytnicy), mniszek lekarski (świeże liście), morele, otręby kukurydziane, owsiane, pszenne i ryżowe (dobroczynne w nowotworach przewodu pokarmowego), papaja, papryka czerwona (ochrona przed nowotworami głównie szyjki macicy, pęcherza moczowego i trzustki), pasternak, pieczarki, pietruszka zielona i korzenna, pomarańcz, pomidory (profilaktyka przeciwnowotworowa trzustki, pęcherza moczowego i szyjki macicy), rzodkiewka, sałata, seler, siemię lniane- nasiona (Działanie profilaktyczne w rakach sutka, jelita grubego i odbytu), słodkie ziemniaki (bataty), soczewica, szpinak, truskawki, winogrona, ziemniaki (zapobiega nowotworom jelita grubego i odbytnicy)oraz ryby morskie, a przede wszystkim: dorsz, łosoś, makrela, tuńczyk, sardynka, sardela czy sola (hamują rozrost nowotworowy
i zapobiegają przerzutom). Należy podkreślić, że produkty zawierające błonnik i hemicelulozę zabezpieczają nas przed zaparciami oraz tworzeniem się uchyłków, chronią przed hemoroidami i zmianami zapalno-nowotworowymi jelita.

Produkty żywnościowe zwiększające ryzyko nowotworowe
i powodujące jego rozrost lub przerzuty:

1/ alkohol – nowotwory przewodu pokarmowego, wątroby czy krtani;

2/ bekon i inne wędliny, dodatki do żywności przykładowo galusan

propylowy czy azotyn sodu oraz kawa zwykła i bezkofeinowa – nowotwory pęcherza moczowego oraz trzustki;

3/ tłuszcze nasycone (boczek, smalec, masło) czy margaryny twarde (typu trans) – przeważnie nowotwory jelita grubego, prostaty i sutka), a podczas smażenia tych tłuszczów powstają toksyczne substancje mogące wywołać raka żołądka;4/ tytoń i tabaka – rak wargi, jamy ustnej, gardła, krtani, płuc, przełyku, trzustki, pęcherza moczowego czy szyjki macicy.

Przy rozpoznaniu choroby nowotworowej powinniśmy natychmiast zaprzestać palenia tytoniu i picia alkoholu! Przynajmniej o 50% ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych oraz białek, a w szczególności czerwonego mięsa i wędlin oraz produktów wędzonych jak ryby, sery, wędliny itp.

Kilka porad przy sposobach żywienia w trakcie terapii.

Żywienie w okresie leczenia i rekonwalescencji uzależnione jest od aktualnego stanu zdrowia i objawów ubocznych. Dotyczy to znamienitej większości pacjentów, w szczególności dzieci! Pomijam specjalistyczne żywienie pozajelitowe. Warto wiedzieć, że pacjent musi być odpowiednio nawodniony. Jest to ważne gdyż woda niezbędna jest do wszelkich procesów życiowych. Popijamy przez cały dzień, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Częste picie istotne jest także przy gęstej ślinie lub odczuwaniu suchości w jamie ustnej.
To powikłania m.in. po radioterapii nowotworów okolicy głowy i szyi lub w niektórych rodzajach chemioterapii. Tutaj także niejednokrotnie
są nudności i wymioty i wówczas uzupełnianie wody jest nieodzowne.
Dodatkowo przy biegunkach ograniczamy spożycie tłuszczów zwierzęcych, produktów zawierających dużo błonnika czy bardzo słodkich, a w szczególności zawierających sorbitol.
Unikamy wtenczas picia mleka, soku z jabłek oraz mocno słodzonych napojów. Może pomóc kompot z gruszek z niewielką ilością cukru. Jak jest to możliwe możemy w czasie biegunki spożywać więcej soli kuchennej, albowiem zatrzymuje ona wodę w organizmie.
Odwrotnie przy zaparciach spożywamy więcej błonnika zawartego
w warzywach, owocach i kaszach, pijemy więcej płynów, a jak jest
to możliwe gimnastykujemy się, chodzimy po schodach, jeździmy na rowerze, spacerujemy itp. Pamiętajmy, że umiarkowana aktywność fizyczna pobudza apetyt oraz reguluje pracę jelit.
W bólach jamy ustnej oraz w trudnościach z przełykaniem pokarm podajemy w postaci płynnej i półpłynnej, dbając o jego wysokoenergetyczny skład wraz z minerałami i witaminami (kaszki, papki, musy, koktajle, soki).

Jednym z nierzadkich powikłań chorób nowotworowych jest zmiana smaku. Odczuwanie goryczy lub metalicznego posmaku można próbować zmniejszyć dbając o higienę jamy ustnej (częste płukanie, mycie zębów) oraz przez picie napojów przez rurkę i unikanie gorących potraw. Zalecane są wówczas ryby i białe mięso.
Przy braku apetytu rozkładamy posiłki na wiele mniejszych porcji, pamiętając, aby wodę pić pomiędzy posiłkami.
U dzieci Lepiej pozostawić kilka wartościowych przekąsek, aby same mogły po nie sięgnąć, gdy zgłodnieją.
Znużenie, przewlekłe zmęczenie i osłabienie to sygnał, że dieta winna być urozmaicona zawierająca tłuszcze, białka i węglowodany z błonnikiem w jednym posiłku np. ryba z warzywami, serki z owocami, sałatki z orzechami, migdałami czy słonecznikiem itp.
Przy osłabionej odporności np. w białaczkach najważniejsze jest dbałość o higienę, sposób przechowywania i przygotowywania posiłków. Unikajmy pokarmów surowych i rzecz jasna niemytych, źle przechowywanych z oznakami braku świeżości. Woda, herbata czy mleko muszą być przegotowane, a posiłki spożywane wkrótce po przygotowaniu.

Właściwy sposób odżywiania jest ważny w chorobach nowotworowych, ale zawsze należy go traktować indywidualnie i dobierać pokarmy, na które mamy smak i ochotę. U dzieci nie ma sensu toczyć wojny, jeśli wprowadzenie któregoś z powyższych zaleceń wywołuje duży sprzeciw.

Pamiętaj, że zawsze o swojej diecie możesz porozmawiać z lekarzami

prowadzącymi!

Przygotował lekarz medycyny Jacek Reichert