Wartościowe produkty spożywcze od R – Ż

Wybrane wartościowe produkty spożywcze.
Część trzecia od R do Ż

 

 Rabarbar: wapń, kwas szczawiowy; bogate źródło wapnia.
Wzmacnia układ kostny. Ostrożnie w kamicy nerkowej!

 Rozmaryn: olejki eteryczne,chinony, garbniki, terpeny, żywice. działanie rozkurczowe,wzmaga apetyt,pobudza trawienie,ale w większych dawkach jest szkodliwy. Właściwości antyseptyczne i antykarcynogenne
oraz pomocne w chorobach błędnika. Olejki rozmarynowe wykorzystywane
są do zmniejszenia bólów mięśniowych i stawowych oraz alergicznego kataru, działają antystresowo, stosowane w oziębieniu płciowym.

Rukola znana czasem jako rukiew siewna: kwas foliowy, witaminy A, C,
wapń, magnez i żelazo. Dzialanie przeciwnowotworowe dzięki zawartości
glukozynolanów. Karetonoidy – luteina i zeaksantyna zapobiegają
zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie. Ma działanie bakteriobójcze.
Korzystny wpływ: anemia i choroby infekcyjne. Spożywana na kanapkach,
dodatek past, sosów, makaronów.

Rumianek: witamina C, cholina, sole mineralne,olejki eteryczne,   flawonoidy, fenolokwasy, fitosterole, poliacetyleny, spiroeter, garbniki katechinowe, gorycze, związki kumarynowe i śluzowe.
Wypity napar z rumianku działa przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka,
ułatwia przepływ żółci, korzystnie działa na przewód pokarmowy i wątrobę.
Herbatka rumiankowa jest bardzo skutecznym środkiem wiatropędnym. Przynosi ulgę przy nadmiernej fermentacji i wzdęciach oraz, kolce jelitowej (bóle brzucha również u dzieci). Jest ona także zalecana jako środek pomocniczy w nadkwaśności żołądka i nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego, przynosi ulgę w chorobie wrzodowej.
Ułatwia trawienie tłustych pokarmów. Właściwości rozkurczające i jednocześnie antyseptyczne sprawiają, że jest przydatna przy problemach z nerkami i pęcherzem moczowym. Działanie antybakteryjne szeroko wykorzystuje się w leczeniu infekcji dziąseł i gardła czy zapaleniach grzybiczych jamy ustnej.
Dzięki zawartości chamazulenu  czy alfa-bisabololu wpływa korzystnie na stany alergiczne kojąc ich objawy. Napar rumianku stosowany zewnętrznie łagodzi zapalenie spojówek i jest powszechnie stosowany w chorobach skóry dotkniętej trądzikiem, a także grzybicą uśmierza podrażnienia skóry (oparzenia, owrzodzenia, świąd, stopa cukrzycowa itp.). Często stosowany w farmaceutyce oraz kosmetyce (kremy, maseczki, szampony, mydła, żele itd.).

 Ryż brązowy: witaminy z grupy B (B6 czy B15) i E, biotyna (witamina H), kwas foliowy, potas, magnez, cynk, żelazo, arginina, błonnik; lekkostrawny. Korzystny w chorobach naczyń i rakach jelita grubego i odbytnicy.
Reguluje układ nerwowy, poprawia koncentrację, odporność  i trawienie.
Pomocny w astmie i marskości wątroby. Nie zawiera glutenu.
Magnez zapobiega chorobom serca. Witamina H łagodzi bóle mięśniowe, leczy wypryski i stany zapalne skóry. Najkorzystniejszy gotowany
na półtwardo. Z białego najzdrowszy długoziarnisty.

 Rzepa i rzodkiew: witamina C (kwas askorbinowy), błonnik. Polecane
w chorobach jelit, pęcherzyka żółciowego, przeziębieniach.
Sok z tych warzyw stosować w bólach i chorobach stawów!
Witamina C bierze udział w gojeniu ran, oparzeń, zapaleń dziąseł.

 Rzodkiewki: witaminy z grupy B, magnez, Wapń, potas, miedź i mangan. Wzmocnienie układu nerwowego, szczególnie mózgu.
Korzystne w chorobach serca, krwi  i kości. Substancje aromatyczne rzodkiewki wspomagają trawienie.

 Sardynka: sporo kwasów tłuszczowych omega-3, witamina D, biotyna, wapń, kwasy nukleinowe. Zalecane w chorobach serca, naczyń
i nowotworach, korzystne po złamaniach, w osteoporozie i ciąży oraz
w nadciśnieniu tętniczym. Wapń utrzymuje pracę serca i innych mięśni.

 Sałata: beta- karoten, witaminy C i A, potas, wapń, żelazo, błonnik. Zalecane: choroby serca, naczyń, krwi, jelit i oczu. ponadto  działanie przeciwnowotworowe. Żelazo wpływa na wzrost, zwiększa odporność organizmu, zapobiega zmęczeniu oraz niedokrwistości.

 Seler: beta-karoteny, witaminy B1, B2 (inaczej G), B4 (cholina), E, K, potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, białka.
Poprawia apetyt. Stosowany w nadciśnieniu (małe ilości korzenia), łuszczycy oraz chorobach jelit i zaparciach. Działa moczopędnie i wzmacnia układ nerwowy. Zawarty w nim androsteron poprawia libido i jest afrodyzjakiem. Pomocny w chorobach nerek, kamicy i reumatyzmie. Potas pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii.

 Siemie lniane: dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (witamina F).Działanie profilaktyczne w rakach sutka, jelita grubego i odbytu oraz chorobie wieńcowej serca i udarze mózgu. Witamina F utrzymuje dobry stan skóry i włosów oraz bierze udział w procesie wzrostu. Ligniany – estrogeny roślinne zapobiegają suchości pochwy. Uwaga – spożywane w całości przykładowo w chlebie lub mielone i dodawane do pokarmów.

Słonecznik (nasiona): Witaminy A, E, F (nienasycone kwasy tłuszczowe), cynk, potas, wapń, magnez, arginina. Zastosowanie: choroby serca
i naczyń, szczególne działanie przeciwmiażdżycowe. Ujędrnia skórę, przyśpiesza gojenie ran, wzmacnia paznokcie i włosy.
Pomocniczo w infekcjach, osteoporozie i osteomalacji oraz szumach usznych. Korzystne: ciąża, bezpłodność, suchość pochwy. Aminokwas arginina stanowi 80% białka płynu nasiennego.Uwaga!- olej słonecznikowy powinien być spożywany głównie na zimno.Stosowany zewnętrznie przynosi ulgę wysuszonej skórze.

Soczewica: błonnik, białko, kwas foliowy, żelazo, potas i miedź. Zawarte fityniany działają antynowotworowo. Dobra w schorzeniach serca i naczyń, anemii, cukrzycy, zaparciach” zalecana w ciąży, menopauzie, poprawie libido. Kwas foliowy zwiększa laktację i pomaga zwalczać niedokrwistość.

 Sola: niskokaloryczna, witaminy A i E, tłuszcze omega-3. Obniżenie poziomu cholesterolu, działanie przeciwnowotworowe. Regulacja ciśnienia tętniczego.

 Szałwia (łacińska nazwa – salvere, czyli leczyć, ratować): olejki eteryczne, fitoestrogeny, taniny i flawonoidy, goryczki i związki żywicowe, witaminy A, C i z grupy B, wapń, magnez, potas, sód, cynk, żelazo). Reguluje pracę jelit. Wzmacnia organizm, zalecana w zmęczeniu psycho-fizycznym. Choroby skóry: wypryski, trądzik, łuszczyca, grzybica, zmarszczki. działa antyseptycznie i grzybobójczo (wykorzystywana do higieny jamy ustnej). Ogranicza nadmierną potliwość i laktację i jest stosowana w zapaleniu piersi. Reguluje obfite miesiączki i zmniejsza bóle miesiączkowe. Polecana w menopauzie. Dodatkowo ogranicza wahania nastrojów, wzmacnia popęd, poprawia libido i pomaga w bezsenności.

Szparagi: kwas foliowy, witamina C, beta- karoteny, potas. Naturalny produkt moczopędny. Pół szklanki szparagów to 50miligramów  witaminy
C i 100mikrogramów kwasu foliowego. Zalecane w ciąży, obrzękach, infekcjach.Kwas foliowy zapobiega substancjom toksycznym zawartym
w żywności i wpływa na wygląd skóry. Większe zapotrzebowanie na kwas askorbinowy jest w ciąży, starszym wieku, stresie czy u palaczy!

 Szpinak: beta- karoteny, witaminy B6, B2, B13, C i E, kwas foliowy, żelazo, potas, wapń i magnez, luteina, cholina. Zabezpiecza przed nowotworami i chorobą wieńcową. Polecany w niedokrwistości, obniżonej odporności, nadciśnieniu tętniczym, chorobach oczu, osteoporozie i ciąży. Wspomaga układ nerwowy. Magnez wpływa na jakość zębów.
Witamina B6 jest bezwzględnie potrzebna w tworzeniu limfocytów B
i erytrocytów. Szpinak z dodatkiem soku cytrynowego wzmacnia swoje działanie lecznicze.

Śledź: kwasy omega-3, białka, witaminy D (cholekalcyferol), E i z grupy B, niacyna, żelazo, cynk, fosfor, jod, potas; średniokaloryczne.
Zalecane: choroby serca i naczyń, oczu, skóry. Dobry wpływ na układ nerwowy i odpornościowy. Korzystne w miażdżycy, niedokrwistości, osteoporozie i innych chorobach kości. Cholekalcyferol wpływa
na metabolizm wapnia i fosforu, które są konieczne dla prawidłowej struktury kości i zębów. Śledzie dobrze wymoczyć w mleku lub wodzie
aby usunąć nadmiar soli.

 Śliwki suszone: błonnik, beta- karoten, witamina PP, miedź i bor. Stosowane przede wszystkim w zaparciach oraz obniżają poziom cholesterolu. Działanie przeciwkrzepliwe i regulujące estrogeny w trakcie
i po menopauzie. Bor wspólnie z wapniem, fosforem  i magnezem zapobiega osteoporozie. Uwaga są wysokokaloryczne i gazotwórcze.

 Toffu (twarog sojowy): niskokaloryczny; białko, wapń. Zawiera fitoestrogeny. Polecany w menopauzie, po złamaniach  i osteoporozie
a także rakach głównie sutka i prostaty. Poprawia libido. Wapń łagodzi bezsenność.

Truskawki: niskokaloryczne, błonnik, witamina C. Jedna szklanka zawiera około 80-85 miligramów witaminy C. Kwas askorbinowy oraz kwas elagowy (znajdujący się tylko w truskawkach, czereśniach, granatach i winogronach) działa przeciwnowotworowo. Obniżają poziom cholesterolu.
Pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes powodującego półpaśca i opry
szczkę. Regulują przemianę materii i wzmacniają dziąsła, zęby i kości.  Owoc polecany w anemii, zaparciach, wzdęciach, infekcjach.
Działa moczo- i żółciopędnie, wspomagając pracę wątroby i nerek.

 Tuńczyk: niskokaloryczny; średnio kwasów omega-3, witaminy D i B12, niacyna (PP), selen. Polecany w chorobach serca i naczyń, układu nerwowego i oczu oraz skóry (niacyna pomaga w utrzymaniu dobrego stanu skóry); działanie przeciwnowotworowe i antycholesterolowe (sałatki
z tuńczyka bez majonezu!). Niedobór selenu wywołuje niemoc płciową.

 Tymianek: związki korzystne w chorobach górnych dróg oddechowych oraz wspomaga trawienie (dobry na wzdęcia).  Wieprzowa polędwica: witaminy A, B6, B12 (kobalamina), kwas foliowy, żelazo, cynk, fosfor, kobalt, lizyna; wysokokaloryczna. Zalecana w ciąży i infekcjach oraz niedokrwistości. Kobalamina i kobalt biorą udział w procesach krwiotwórczych.

 Wina czerwone i gronowe: podwyższają frakcję HDL „dobrego cholesterolu „. Profilaktyka chorób serca szczególnie przeciwzawałowa. Uwaga – nie więcej niż dwa kieliszki wina dziennie!

Winogrona: bor oraz rezweratrol, kwas elagowy. Bardzo korzystne
w schorzeniach serca i naczyń; obniżają poziom cholesterolu, działanie przeciwnowotworowe. Stosowane też w menopauzie i osteoporozie.
W rodzynkach jest też aminokwas arginina, która zapewnia prawidłową funkcję mięśni.

 Wiśnie: patrz czereśnie. W wiśniach jest witamina P, która zapobiega siniakom i, krwawieniom z dziąseł.

 Wołowa polędwica: witaminy B2, B6, B12 (kobalamina), PP, żelazo, cynk, potas, siarka, fosfor, kobalt, lizyna; średniokaloryczna. Zalecana
w anemii, infekcjach oraz chorobach z obniżeniem odporności. Witamina B2 i siarka są konieczne do utrzymania prawidłowych włosów, paznokci i skóry. Lizyna ma udział w prawidłowej funkcji jajników.

 Ziemniaki: średniokaloryczne i niskocholesterolowe; błonnik, witaminy C, B6, E, potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo. Jeden średni ziemniak
to 12miligramów witaminy c i 380miligramów potasu. Polecane w chorobach serca i naczyń; wzmacniają system immunologiczny, układ nerwowy
i działają antystresowo. Regulują ciśnienie tętnicze, mają działanie moczopędne. Zapobiegają zaparciom i nowotworom jelita grubego
oraz  odbytnicy. Potas pomaga w leczeniu alergii. Uwaga – ziemniaki sypane środkami chemicznymi winny być zawsze obierane ze skórki.
Sok z ziemniaków stosowany jest w niestrawnościach Młode ziemniaki warto jeść ze skórką..

 Żurawina: kwasy owocowe, witamina A, błonnik. owoce i Sok jest stosowany w infekcjach pęcherza moczowego i dróg moczowych. Pomocniczo choroby dziąseł i skóry, szczególnie trądzik.
Witamina A zapobiega kurzej ślepocie i wzmacnia wzrok.

 Żyto:  potas, cynk, wapń, magnez, selen, mangan, witaminy z grupy B i E. Ma mniej białka niż pszenica, ale jest ono bardziej wartościowe. Zapobiega nadciśnieniu i pobudza wątrobę do lepszej pracy.Mangan wpływa
na procesy pamięci, zwalcza zmęczenie, obniża pobudliwość nerwową,
a selen działa antyrakowo.

Jak wspomniałem są to wybrane wartościowe produkty spożywcze.
Nie zrobimy błędu kiedy uwzględnimy w swojej diecie innych warzyw, owoców, przypraw  czy ryb. Wszystkie one zawierają biologicznie czynne substancje, które korzystnie wpłyną na nasz organizm.
Mogą to być przykładowo: aai – jagody z Amazonki, agrest, ananas, aronia, bataty(słodkie ziemniaki), bassy- ryby okoniowate, bazylia, boćwina, bób, bulgur- preparowane ziarna pszenicy, chrzan, ciecierzyca, cykoria, daktyle, dorsz, dzika róża, figi, flądra, gorczyca, guawa- tropikalny owoc, jarmuż, jeżyny, kolendra, karczochy, koperek, nunia (afrykańska fasola), oregano, pory, portulaka (roślina o smaku orzechów), porzeczki, poziomki, ryż dziki, sardela, sezam, soja, ziele angielskie  i wiele, wiele innych. Nietrudno zauważyć, że brak tu nasyconych tłuszczów zwierzęcych, białej mąki, cukru i soli oraz potraw na bazie tych produktów. Polecam wszystkim powyższe produkty w otyłości pokarmowej czy nadwadze. Ważne jest natomiast
ile spożywamy danych produktów, jak są ze sobą łączone i w jakiej porze dnia spożywane. Życzę prawidłowych wyborów i smacznego!

 

Wszystkie części opracował lekarz medycyny Jacek Reichert