Sól kuchenna

Sól kuchenna to obok cukru druga „biała śmierć” dla naszego organizmu.

Zapotrzebowanie dobowe to ok. 3 gramy, natomiast często w naszej diecie jest ono kilka razy większe! Sód zawarty w soli jest niezbędny do prawidłowego wzrostu, Zapobiega przegrzaniu i udarowi słonecznemu, zapewnia funkcję mięśni i nerwów. Przy dużym niedoborze sodu występują objawy neuralgii (ból, cierpnięcie). Należy też wspomnieć, że brak drugiego składnika soli chloru powoduje wypadanie włosów i zębów.

źródła naturalne sodu to: głównie sól kuchenna oraz marchew, buraki, karczochy, mięso, a źródła chloru to oliwki i morszczyn.

Nadużywanie soli kuchennej (NaCl- chlorek sodu) jest odpowiedzialne za zatrzymanie wody w organizmie i prowadzi do nadciśnienia tętniczego, obrzęków kończyn, zatrzymania moczu, raka żołądka a także bólów migrenowych głowy oraz objawów niedoboru potasu. solenie przeciwwskazane jest w nadciśnieniu tętniczym i chorobach serca!

Bardzo dużo soli jest w produktach przetwarzanych takich jak: piwo, mięso konserwowane i puszkowane, parówki i inne wędliny, drób i ryby wędzone oraz przechowywane w chłodniach, jasne pieczywo, ser żółty, ogórki konserwowane oraz inne przetwory, soda i proszek do pieczenia i wielu innych.

Opracował lekarz medycyny Jacek Reichert