Maseczki do twarzy
Warto co jakiś czas oczyścić czy jak kto woli odświeżyć skórę twarzy.
Szczególnie ważne jest to po zimie, ale także po intensywnym okresie
opalania. Poniżej kilka sposobów na domowy peeling i maseczkę.
Peeling z siemienia i otrąb
Zrób kosmetyk złuszczający sama, mieszając filiżankę drobno mielonego
siemienia lnianego i filiżankę otrąb pszennych z kilkoma łyżkami ciepłej
wody. Następnie delikatnie pocieraj uzyskaną papką twarz, omijając
okolice oczu – a po kilku minutach spłucz ją letnią wodą.
Maseczki rewitalizujące
Domowe również zapewniają porcje witamin i składników odżywczych. To
dla zmęczonej skóry propozycja nie do pogardzenia. Stosuj je okresowo,
najlepiej wieczorami, na oczyszczoną cerę, jednak nie częściej niż trzy
razy w tygodniu (skóra mogłaby na nadmiar stymulacji zareagować
podrażnieniem).
Nawilżająca maseczka migdałowo-miodowa.
Kilka sparzonych i obranych migdałów rozetrzyj dokładnie w moździerzu i
zmieszaj z łyżką dowolnego, płynnego miodu. Rozprowadź na twarzy masę
cienką warstwą. Zmyj ciepłą wodą po około 10 minutach.
Odżywcza maseczka bananowo-mleczna.
Pół banana rozgnieć widelcem albo zmiksuj w blenderze na jednolitą masę.
Dodaj do niej 2-3 łyżki pełnotłustego mleka i dokładnie wymieszaj.
Maseczkę nałóż na twarz, szyję i dekolt na 15 minut. Po upływie tego
czasu zmyj ją ciepłą, przegotowaną wodą.
Maseczka marchewkowa – na poprawę kolorytu.
Średniej wielkości marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych
oczkach. Dodaj żółtko i łyżeczkę mąki ziemniaczanej (jeśli papka jest
zbyt rzadka, dosyp więcej mąki). Mieszankę nałóż na twarz. Jeśli masz
jasną cerę pozostaw maseczkę na 5 minut; jeśli śniadą – na 10 minut.
Następnie spłucz maskę i posmaruj twarz kremem odpowiednim dla twojej
skóry.
Maseczka ogórkowa rozjaśniająco-nawilżająca.
Do cery tłustej. Świeży ogórek pokrój w cienkie plasterki i nałóż na
oczyszczoną skórę twarzy, szyi i dekoltu. Po piętnastu minutach
„maseczkę” zdejmij.
Do cery mieszanej. Ogórek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj
łyżkę gęstej śmietany i grubą warstwą nałóż na twarz, na 15 minut. Po
upływie tego czasu zmyj ciepłą wodą.
Maseczka ziemniaczana.
Do cery poszarzałej. Dwa ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i
rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj jedno żółtko, dwie łyżki słodkiej
śmietanki, wymieszaj, nałóż na twarz szyję i dekolt, przykryj wilgotną
gazą. Po piętnastu minutach zdejmij gazę i spłucz dokładnie skórę. Do
cery wiotczejącej. Ugotuj dwa ziemniaki, obierz je, rozgnieć
dokładnie widelcem i dodaj 3 łyżki oliwy. Ciepłą maseczkę nałóż na skórę
i postępuj jak wyżej.
Odświeżająca maseczka z pomidora.
Do cery normalnej. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz, rozgnieć widelcem,
wymieszaj z łyżeczką mąki ziemniaczanej i nałóż na twarz. Po dziesięciu
minutach zmyj maseczkę.
Do cery suchej, zmęczonej. Sparzonego pomidora obierz ze skórki,
zmiksuj go z połówką banana i nałóż na twarz. Po dziesięciu minutach
spłucz skórę ciepłą wodą.
Warto od czasu do czasu dodać skórze energii w postaci „pakietu rewitalizującego”. Dzięki kilku krokom odzyska piękny kolor, jędrność i blask.
Poleca E.T.R
PS Stosowanie maseczek wspomagajmy prawidłowym sposobem odżywiania,
który uwzględnia wartościowe produkty odżywcze- patrz w zakładce Żywienie.