Dieta – Reumatoidalne Zapalenie Stawów

Dieta w Reumatoidalnym Zapaleniu Stawów zwanym też gośćcem przewlekle postępującym powinna być urozmaicona i zawierać składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Powinna opierać się na warzywach i owocach do 1kg dziennie nie mniej jednak niż pół kilograma w proporcji 2 części warzyw i 1 część owoców. Dla stawów niezbędne są witamina C, flawonoidy, rutyna, witaminy z grupy B, a szczególnie B12 i PP. Witamina C czyli kwas askorbinowy bierze m.in. udział w budowie kolagenu. Jego źródła naturalne: natka pietruszki i inne zielone liściaste warzywa, pomidory, cytrusy, jagody, róża i głóg, papryka, ziemniaki czy kalafiory. W zimie najcenniejszym źródłem tej witaminy są kartofle i ci, którzy je unikają mają często niedobór tej witaminy. Należy jednak wiedzieć, że przy silnych bólach stawowych ze sztywnością ograniczamy spożycie pomidorów, ziemniaków oraz bakłażanów. Korzystnie jest wówczas jedzenie rzepy, rzodkwi oraz dodawanie gorczycy tam gdzie jest to możliwe. Witamina E czyli tokoferol hamuje starzenie się komórek i pozytywnie oddziaływuje na układ kostno-stawowy. Źródła naturalne tokoferolu to: oleje roślinne, kiełki pszenicy, soja, brukselka, szpinak, orzechy, produkty zbożowe pełnoziarniste, jajka. Pamiętajmy, że kwas askorbinowy czy tokoferol eliminują zgromadzone w zapalnie zmienionych stawach wolne rodniki tlenowe i mogą zahamować ich dalszą destrukcję! Udowodniono ponadto, że kwasy omega 3, zawarte w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, śledzie, płastuga, tuńczyk, halibut), oraz np. w siemieniu lnianym zmniejszają stan zapalny w stawach. przy niedoborze miedzi w pożywieniu obserwowano niedokrwistość, wady kręgosłupa i skłonność do rzs. Miedź możemy uzupełnić spożywając: fasolę, groch, pełne ziarna zbóż, wątrobę i inne podroby, krewetki.

Czego unikać!

Należy spożywać produkty jak najmniej przetworzone, bez konserwantów i sztucznych barwników ! Produkty z tymi związkami zwiększają tworzenie się wolnych rodników tlenowych i nasilają zmiany zapalne stawów. Poziom złego cholesterolu podnoszą: cukier rafinowany, masło kokosowe i z orzeszków ziemnych, olej kokosowy i palmowy, papierosy, kawa oraz stres, środki antykoncepcyjne, zanieczyszczenie środowiska a przede wszystkim tłuszcze pochodzenia zwierzęcego! Są to: tłusta wieprzowina,wołowina, baranina, tanie wędliny, smalec, boczek, łój, słonina i tłuste produkty mleczne (masło, tłuste sery, śmietana)

opracował lekarz medycyny Jacek Reichert