ABC żywienia

Podstawy żywienia w punktach!

To dla tych, którzy nie mają czasu na czytanie, a chcą sobie jakoś pomóc.

Zastosuj, a poczujesz się lepiej:

1/ Spożywaj regularne posiłki

2/ Jedz wolno, dokładnie przeżuwając pokarm i nigdy na stojąco

3/ Najważniejsze jest śniadanie i uczyń wszystko, aby mieć na nie czas

4/ Codziennie spożywaj warzywa i owoce (3-5 razy dziennie), co najmniej pół kilograma

5/ Wybieraj produkty bogate w błonnik (grube kasze, pełne zboża oraz wspomniane warzywa i owoce)

6/ Zastąp tłuszcze zwierzęce roślinnymi, najlepiej olejami (najzdrowszy rzepakowy)

7/ Uwzględnij w diecie ryby 2-3 razy w tygodniu (najlepiej morskie)

8/ Wybieraj chudy nabiał, mięsa i wędliny

9/ Zmniejsz ilość soli, cukru, napojów słodzonych i alkoholu!

10/ Nie jedz produktów mącznych 6 godzin przed snem, a ostatni lekki posiłek (sałatka, jogurt czy owoce) na dwie godziny przed pójściem spać

O szczegółach możesz dowiedzieć się w innych poradach i artykułach. W wielu schorzeniach stosowanie odpowiedniej diety może w znaczny sposób przyczynić się do ogólnej terapii i poprawić stan naszego zdrowia.

Pamiętaj, że z tego co zjesz jesteś zbudowany, a zatem zachęcam do pracy nad sobą

lekarz medycyny Jacek Reichert