Wpływ tłuszczów na organizm
Tłuszcze są niezbędne do funkcjonowania organizmów żywych. Stanowią 25-30% ogólnej masy kobiet i nieco mniej u mężczyzn.
Działania korzystne dla organizmu.
Zwiększają wydzielanie lecytyny, która warunkuje rozpuszczalność cholesterolu we krwi odtruwając wątrobę. Zwiększają odporność na choroby poprzez dodatnie działanie na grasicę.
Cholesterol jest konieczny do: funkcji mózgu i nerwów obwodowych, nadnerczy, wątroby i jelit, obecny w skórze pod wpływem promieni ultrafioletowych ulega przemianie w witaminę D, Dlatego wiosną i latem spada zapotrzebowanie na tą witaminę w pożywieniu albowiem możemy ją sobie „sami wytworzyć”. bierze udział w syntezie hormonów płciowych i sterydów nadnerczy, w metabolizmie węglowodanów (im więcej spożywanych węglowodanów tym więcej cholesterolu), wchodzi w skład błon komórkowych. Ponadto tłuszcz chroni przed utratą ciepła ,, a także bierze udział we wchłanianiu i transporcie witamin A, D, E i K. Jest też źródłem energii.
Prawidłowy.poziom cholesterolu we krwi 150-200mg%!
Działanie niepożądane!
Nadmiar tłuszczów (cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów) odpowiedzialne jest za choroby serca i naczyń- nadciśnienie tętnicze, miażdżycę uogólnioną, chorobę wieńcową, zawały mięśnia sercowego, udary mózgu i inne, nowotwory złośliwe- rak jelit, prostaty i sutka.
Składniki odżywcze obniżające cholesterol LDL- zły (niskiej gęstości):
błonnik, gumy i pektyny, fitosterole, oleje jednonienasycone i wielonienasycone, kwasy tłuszczowe omega 3, olej wiesiołka, przeciwutleniacze np. kwas askorbinowy i tokoferol oraz węgiel drzewny aktywowany i chrom.
Poziom cholesterolu i trójglicerydów podnoszą: głównie nasycone kwasy tłuszczowe czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego!- tłusta wieprzowina, wołowina, baranina, tanie mielone wędliny, smalec, łój, słonina i tłuste produkty mleczne (masło, śmietana);oraz rafinowany cukier i produkty go zawierające, produkty z białej mąki szczególnie pszennej, masło kokosowe i z orzeszków ziemnych, olej kokosowy i palmowy, papierosy, kawa, stres, środki antykoncepcyjne, zanieczyszczenie środowiska.Uwaga groźnymi dla zdrowia są uwodornione w procesie smażenia wielonienasycone kwasy tłuszczowe (typu trans; w hamburgerach, czipsach, pączkach, ciastkach „kupnych”) oraz tłuszcz zjełczały.
Opracował lekarz medycyny Jacek Reichert
PS Patrz także: dieta- choroby serca i naczyń (dieta przeciwmiażdżycowa).