Dowiedz się

Warto wiedzieć, że:

– jeden papieros niszczy 50-100miligramów witaminy C

– palenie skraca przeciętnie życie o 13-18 lat

– szklanka alkoholowego koktajlu dziennie pozbawia witamin z grupy B

– czarna kawa pita w dużej ilości może wywołać raka przełyku

– doustne środki antykoncepcyjne utrudniają przyswajanie i powodują niedobór witamin B, B12 i innych z grupy B oraz witaminy C

– żywność sztucznie barwiona obniża odporność organizmu

– połykanie pasty do zębów może wywoływać choroby jelita grubego

– witaminy C i E oraz związki indolowe zawarte np. w kapuście i brukselce, beta-karoteny w marchwi, a także kwercetyna będąca w brokułach, żółtej i czerwonej cebuli i czerwonych winogronach działają przeciwnowotworowo

– witamina B1 pomaga zwalczać chorobę lokomocyjną

– cebula, czosnek, por i rzodkiewka zawierają naturalny antybiotyk allicynę, zwalczający chorobotwórcze bakterie

– czerwona kapusta, jagody i jeżyny są zdrowsze po sparzeniu, gotowaniu

– oliwka z oliwek to doskonały naturalny środek w chorobach serca

– bor zawarty w jabłkach, suszonych śliwkach i morelach, winogronach i rodzynkach może opóźniać zmiany kostne u kobiet po menopauzie oraz wzmacnia kości u dzieci

– jedna marchew jedzona dziennie spowalnia proces miażdżycowy oraz ewentualne zaburzenia widzenia

– przegotowana letnia lub źródlana woda jest najlepszym napojem

– spożywanie białej skórki cytrusów zapobiega siniakom

– szklanka ciepłego mleka pita wieczorem może zapobiegać nocnym bólom kończyn i pleców u dzieci, a u dorosłych działa nasennie

– selen zawarty m.in. w tuńczyku, wątrobie, nerkach, cebuli, pomidorach czy brokułach zapobiega impotencji, wzmacnia elastyczność tkanek, działa przeciwłupieżowo

– osoby z częstymi zawrotami głowy, zaburzeniami pamięci oraz mięsożernymi polecana jest dieta bogata w mangan tj. pełnoziarniste zboża, warzywa zielone np. groszek, buraki

Takie i inne informacje możesz uzyskać w naszej poradni.

lek. med. Jacek Reichert