Warto wiedzieć, że:
– jeden papieros niszczy 50-100miligramów witaminy C
– palenie skraca przeciętnie życie o 13-18 lat
– szklanka alkoholowego koktajlu dziennie pozbawia witamin z grupy B
– czarna kawa pita w dużej ilości może wywołać raka przełyku
– doustne środki antykoncepcyjne utrudniają przyswajanie i powodują niedobór witamin B, B12 i innych z grupy B oraz witaminy C
– żywność sztucznie barwiona obniża odporność organizmu
– połykanie pasty do zębów może wywoływać choroby jelita grubego
– witaminy C i E oraz związki indolowe zawarte np. w kapuście i brukselce, beta-karoteny w marchwi, a także kwercetyna będąca w brokułach, żółtej i czerwonej cebuli i czerwonych winogronach działają przeciwnowotworowo
– witamina B1 pomaga zwalczać chorobę lokomocyjną
– cebula, czosnek, por i rzodkiewka zawierają naturalny antybiotyk allicynę, zwalczający chorobotwórcze bakterie
– czerwona kapusta, jagody i jeżyny są zdrowsze po sparzeniu, gotowaniu
– oliwka z oliwek to doskonały naturalny środek w chorobach serca
– bor zawarty w jabłkach, suszonych śliwkach i morelach, winogronach i rodzynkach może opóźniać zmiany kostne u kobiet po menopauzie oraz wzmacnia kości u dzieci
– jedna marchew jedzona dziennie spowalnia proces miażdżycowy oraz ewentualne zaburzenia widzenia
– przegotowana letnia lub źródlana woda jest najlepszym napojem
– spożywanie białej skórki cytrusów zapobiega siniakom
– szklanka ciepłego mleka pita wieczorem może zapobiegać nocnym bólom kończyn i pleców u dzieci, a u dorosłych działa nasennie
– selen zawarty m.in. w tuńczyku, wątrobie, nerkach, cebuli, pomidorach czy brokułach zapobiega impotencji, wzmacnia elastyczność tkanek, działa przeciwłupieżowo
– osoby z częstymi zawrotami głowy, zaburzeniami pamięci oraz mięsożernymi polecana jest dieta bogata w mangan tj. pełnoziarniste zboża, warzywa zielone np. groszek, buraki
Takie i inne informacje możesz uzyskać w naszej poradni.
lek. med. Jacek Reichert