Wartościowe produkty spożywcze od K – P

Wybrane wartościowe produkty spożywcze. 

Część druga od K do P

 

Kalafior: potas, błonnik, sulforafen- unieczynnia substancje rakotwórcze. zalecany: choroby jelit, serca i naczyń.

 Kalarepa: witaminy C i E (tokoferol), potas.
Zalecana w menopauzie. Pomocniczo w infekcjach, chorobach serca
i naczyń, nowotworach. Wzmacnia skórę i „przedłuża młodość”. Jedna  kalarepa zawiera 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 100% na witaminę E! Tokoferol zabezpiecza przed poronieniem,a witamina C zapobiega skrzepom w naczyniach, zwiększa wchłanianie żelaza, osłabia odczyny alergiczne.

 Kantalup (odmiana melona): dużo beta- karotenu, witaminy C, kwas foliowy, potasu, błonnika, witamina B6; niskokaloryczny.
Pół kantalupy to 5000j.m. beta- karotenu i 110miligramów witaminy C(200% dziennego zapotrzebowania), korzystny w nowotworach przykładowo płuc, jamy ustnej, jelita grubego i odbytnicy, sutka, jajników
i macicy. Profilaktyka w chorobach oczu, skóry, serca, naczyń, jelita; opóźnia procesy starzenia się. Kwas askorbinowy wzmacnia układ immunologiczny i jest pomocny w infekcjach głównie układu moczowego.

Kapusta pekińska: beta- karoten, witamina C, B6, potas, siarka,
wapń – jedna  szklanka kapusty równa się pół szklanki mleka.
Najzdrowsza z kapust. Zawarte indole hamują procesy nowotworowe zwłaszcza sutka; wskazana w chorobach oczu, serca i naczyń, infekcjach, osteoporozie, próchnicy, po złamaniach.

Kapusta włoska i biała: beta- karoten, witaminy C, E, B6, wapń, potas, siarka, błonnik oraz indole i sulforafeny- patrz kapusta pekińska.

 Kartofle – patrz ziemniaki.

Kiełki lucerny: błonnik. Skutecznie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów (do 18%). Naturalne źródło witaminy K! – obniża nadmierne miesiączki i krwawienia z nosa. Korzystna w osteoporozie
i po złamaniach. Uwaga – chorzy na toczeń rumieniowaty i inne choroby układowe powinni unikać lucerny.

 Kiełki pszenicy: błonnik, witaminy B1, B4 (cholina), PP, kwas foliowy, E, selen, cynk, fosfor, magnez. Obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów. Pomocne w chorobach jelit, serca, naczyń i mózgu (cholina),
ciąży i menopauzie  oraz różnych nowotworach i stanach wyczerpania. Fosfor jest niezbędny do funkcjonowania serca, nerek, przenoszenia impulsów nerwowych, a cynk wpływa na procesy wzrostu i sprawność umysłową.

Kiwi: dużo witaminy C, błonnik; niskokaloryczny. Wzmacnia system odpornościowo-immunologiczny; owoc wskazany w chorobach serca, naczyń, jelit i nowotworach. Jedno  kiwi to 120% zapotrzebowania dziennego na witaminę C.

 Kukurydza: niskokaloryczna, dużo beta-karotenu, potasu, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a ponadto witaminy B1, B2, E i C , żelazo, potas, fosfor, mangan i selen. Mąka kukurydziana jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej oraz dla rekonwalescentów.  . Reguluje pracę serca; korzystna w miażdżycy, zaparciach, chorobach oczu. Mangan niezbędny w strukturze układu kostnego.
Uwaga – prażona kukurydza jest niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika zalecanego w chorobach jelit.

 Limonkę : patrz cytryny; mają więcej od niej witaminy C. Nadają się głównie do chłodnych napojów.

 Łosoś: kwasy omega-3, witaminy D, PP, wapń; polecany w chorobach  serca, naczyń, profilaktyce przeciwnowotworowej, osteoporozie a także krzywicy, łuszczycy, artretyzmie i chorobach układowych (toczeń).
Kwasy omega-3 pozytywnie działają u kobiet , albowiem łagodzą zmiany związane z menopauzą, zapobiegając huśtawkom nastroju. Dodatkowo chronią przed suchością miejsc intymnych oraz utratą elastyczności tkanek.

 Makrela: dużo kwasów omega-3, witaminy A, B1, B2, B12, PP, D3, E,  wapń. Wykorzystywana pomocniczo w obniżaniu poziomu cholesterolu, trójglicerydów  i ciśnienia tętniczego. Działanie przeciwkrzepliwe, łagodzenie objawów łuszczycy, zapaleniu okrężnicy, zapalenia stawów i astmie, korzystne w osteoporozie, po złamaniach, chorobach układowych, ciąży, menopauzie a także zmęczeniu, depresji
i infekcjach. Witamina A bierze udział w tworzeniu kości i zębów, pomaga w leczeniu rozedmy płuc i nadczynności tarczycy.

 Maliny: dużo witaminy C, pektyn, potasu, są niskokaloryczne. Zalecane: Infekcje, choroby układu krążenia, jelit, nowotwory. Poprawa libido.

 Mandarynki: niskokaloryczne, witaminy C, z grupy B, beta- karoten (prowitamina A), flawonoidy i terpeny, potas, wapń. Ochrona przed nowotworami głównie wątroby, chorobami serca i naczyń, cukrzycą i infekcjami. Wzmacniają wzrok, zęby i kości. Jedna  mandarynka to 45% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wybieraj dobrze wybarwione, lekko sprężynujące pod dotykiem i pachnące.

 Mango: błonnik, beta- karoten, witamina C, potas; korzystne
w chorobach oczu, serca i naczyń, działanie przeciwnowotworowe, wzmacnia odporność organizmu. Jeden  owoc to 150% zapotrzebowania dziennego na beta- karoten i 100% na witaminę C.

 Marchew: bardzo dużo beta- karotenu oraz pektyn, witaminy C i A, kwas foliowy, sód. Zalecana: obniżenie poziomu cholesterolu, choroby serca i naczyń, choroby oczu i skóry. Działanie przeciwnowotworowe. Regulacja przemiany materii. Jedna  marchew to 13000j.m. beta- karotenu czyli 250% dziennego zapotrzebowania! Beta- karoten ma właściwości przeciwnowotworowe i antycholesterolowe, chroni błonę śluzową dróg oddechowych oraz chroni witaminę C przed utlenianiem.

 Melon: patrz kantalup.

 Mięta pieprzowa: do 2,5’%olejku lotnego(głównym składnikiem jest  mentol i jego estry, następnie felandren, pinen i inne substancje)oraz potas, garbniki, flawonoidy i gorycze. Mentol ma działanie dezynfekujące. Liście mięty działają rozkurczowo, żółciopędnie, wiatropędnie. Skuteczne w chorobach żołądka o podłożu nerwicowym. Ma przyjemny, odświeżający zapach i chłodzący, ziołowy smak.

 Migdały: jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E, z grupy B, biotyna, magnez, wapń, fenyloalanina. Obniżają poziom cholesterolu,
są korzystne w nadciśnieniu tętniczym, chorobach serca, osteoporozie; zalecane spożywanie w menopauzie. Fenyloalanina to afrodyzjak, poprawia pamięć i refleks. Zbliżony skład mają orzeszki ziemne czy pistacjowe. W ziemnych jest sporo niacyny – konieczna dla funkcji centralnego i obwodowego układu nerwowego. W pistacjach jest cholina, która bierze udział w procesach zapamiętywania i przesyłaniu impulsów nerwowych, pomaga w oczyszczaniu wątroby z substancji trujących
i leków.

 Mleko odtłuszczone (do 2%): witaminy A, B1, B2, B12, D3, H (biotyna),

wapń, fosfor, lizyna, tryptofan. Zapobiega krzywicy, osteoporozie, reguluje ciśnienie tętnicze. Korzystne w ciąży i menopauzie oraz po złamaniach. Lizyna bierze udział we wzroście, odnowie tkanek, produkcji przeciwciał, enzymów i hormonów. Tryptofan ułatwia zasypianie, zmniejsza wrażliwość na ból, działa przeciwdepresyjnie. Mleko może uczulać, powodować dyspepsję i zaśluzowanie organizmu! W serwatce i kwaśnym mleku jest witamina B13, która  przeciwdziała procesom starzenia się.

 Morele: beta- karoten, kwas foliowy, potas, bor, żelazo, błonnik, znikome ilości sodu i tłuszczu. Ochrona przed miażdżycą i nowotworami, korzystne
w chorobach oczu, niedokrwistości, osteoporozie, chorobach infekcyjnych. Trzy świeże morele to 2770j.m. beta- karotenu czyli 50% dziennego zapotrzebowania. Uwaga – suszone morele mogą uczulać.

Flawonoidy (witamina  P) zwiększają odporność na infekcję.

 Ogórki: niskokaloryczne, potas, fosfor, wapń, miedź, witaminy B3
i B6, beta-karoten. Sprawdzają się w odchudzaniu i są zalecane
w chorobach serca. Działają moczopędnie i polecane w zaparciach. Pomocniczo niedokrwistość. Fosfor zmniejsza bóle stawowe.

 Oliwa z oliwek: jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Podnosi dobrą frakcję cholesterolu HDL. Zalecana: choroby serca i naczyń (miażdżyca, zawał mięśnia sercowego, udary mózgu).
Pomocniczo w chorobach skóry, przewodu pokarmowego, cukrzycy, braku odporności czy zwiększonym napięciu przedmiesiączkowym. Podobnie – olej rzepakowy! Dwie łyżki oleju dziennie zapewniają pożądaną dawkę kwasów tłuszczowych omega-3.

 Orzechy włoskie i laskowe: wysokokaloryczne; witaminy E i C oraz z grupy B (laskowe), nienasycone kwasy tłuszczowe (witamina F), fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, sód), błonnik i białka.
Wzmacniają układ nerwowy szczególnie mózg i krążenia. Zmniejszają ryzyko cukrzycy typu drugiego, zawału serca, udaru mózgu, niektórych nowotworów. E jest witaminą przeciwmiażdżycową i przeciwnowotworową, hamuje proces starzenia się komórek. We włoskich jest biotyna zapewniająca zdrową skórę.
Orzechy jemy w małych ilościach bez np. czekolady. Najwięcej tłuszczu jest w orzechach makadamia, pekanach  i brazylijskich.

 Ostrygi: cynk, żelazo, kobalt, witaminy A, B12 i C; mają dużo cholesterolu. Zalecane: choroby prostaty (cynk), niepłodność
i poprawa libido (silny afrodyzjak). Pomocne w niedokrwistości i gojeniu się ran.

Otręby i płatki owsiane : błonnik, witaminy E, B1, B6, cholina, fosfor, wapń, żelazo, selen, cynk, jod. Obniżają poziom cholesterolu co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia; profilaktycznie stosowane
w polipowatości jelit, rakach jelita grubego i odbytnicy oraz sutka; korzystne w ciąży, menopauzie, stresie, anemii czy zaparciach.
Pomocniczo osteoporoza, bóle stawowe i po złamaniach.
Cynk jest pomocny w bezpłodności, a cholina działa przeciwmiażdżycowo.

Otręby i kasze pszenne (przykładowo manna, pęczak, kuskus): błonnik, witamina B6 (pirydoksyna), żelazo, fosfor, selen, potas i magnez.
zalecane patrz powyżej. Magnez jest niezbędny do funkcjonowania nerwów i mięśni oraz spalania cukrów. Witamina B6 wskazana: niedokrwistość, łojotokowe zapalenie skóry i zapalenie języka.
Uwaga – duże ilości kasz pszennych oraz gryki z powodu B6
są przeciwwskazane w chorobie Parkinsona!

Papaja: beta- karoten, witamina C, potas, błonnik.
Sok papajowy doskonały na niestrawność; owoce korzystne
w infekcjach, arteriosklerozie, bezpłodności, chorobach serca
i nowotworach.

Papryka chilli: alkaloid kapsaicyna, w świeżej beta- karoten, witamina C; łagodzi objawy przeziębienia, obniża poziom cholesterolu. Kapsaicyna ma działanie przeciwbólowe oraz poprawiające trawienie.
Uwaga – przeciwwskazana we wrzodach żołądka i dwunastnicy, hemoroidach.

 Papryka czerwona słodka: niskokaloryczna; dużo witaminy C, E, beta- karoten, likopen, fosfor, magnez, potas i żelazo. Zalecana: ochrona przed chorobami serca, naczyń, oczu, infekcjami, nowotworami głównie szyjki macicy, pęcherza moczowego i trzustki. Opóźnia procesy starzenia się i polecana w menopauzie. Uwaga – szczególnie zalecana
u palaczy!
Jedna  papryka (100 gramów) dostarcza 170% dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 100% zapotrzebowania na beta-karoten.

 Pasternak: błonnik, wiele substancji chemicznych chroniących przed nowotworami; korzystny w zaparciach i innych  chorobach jelit.

 Pieczarki: niskokaloryczne, witaminy B2, PP. Działanie antyhistaminowe
i przeciwnowotworowe, wzmocnienie układu immunologicznego.
Witamina B2 stosowana jest w chorobach jamy ustnej, języka i dziąseł.

 Pietruszka: witamina C (głównie w natce), beta- karoten, wapń, potas, żelazo, magnez, miedź), olejki eteryczne i substancje biologicznie czynne. Działanie moczopędne; silny utleniacz: choroby serca
i naczyń, infekcje, nowotwory. Korzystny wpływ na mięśnie, kości
i procesy krwiotwórcze. Magnez pomaga zwalczać depresję.
Natka pietruszki  zawiera chlorofil, który ma działanie przeciwbakteryjne, wzmacnia odporność, przyśpiesza gojenie ran i pobudza wzrost młodych tkanek oraz odświeża doskonale oddech.

 Pomarańcze: dużo witaminy C, beta- karoten, kwas foliowy, potas, wapń, błonnik, flawonoidy, terpeny . Działanie przeciwnowotworowe, korzystne w chorobach serca i naczyń, przeziębieniach, impotencji, nadciśnieniu tętniczym, osteoporozie, po złamaniach. Regulacja przemiany materii. 1 pomarańcz dostarcza 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która przeciwdziała czynnikom rakotwórczym między innymi przez neutralizację nitrozamin, będących silnymi kancerami.
Wybieraj dobrze wybarwione, z charakterystycznym „pępkiem” i bez pofałdowań.

Pomidory: niskokaloryczne; witamina C, beta-karoten, potas, selen, błonnik; likopen, cholina. Wzmacnia system immunologiczny. Profilaktyka przeciwnowotworowa głównie trzustki, pęcherza moczowego, prostaty i szyjki macicy. Zalecane w nadciśnieniu i zaparciach, ponadto wzmacnia skórę (przebarwienia, trądzik, zmarszczki). Selen zapobiega łupieżowi. Uwaga w rozwiniętych artrozach i reumatoidalnym zapaleniu stawów unikać spożycia dużej ilości roślin psiankowatych (pomidory, ziemniaki, bakłażany).

Proso najczęściej kasza jaglana: błonnik, sporo białka
i tłuszczu, witaminy z grupy B, E, lecytyna, krzem, miedź, potas, żelazo, magnez, fluor, mangan, fosfor. Zalety: wzmocnienie włosów i paznokci, ujędrnia ciało i będzie przeciwdziałać cellulitowi. Reguluje poziom cholesterolu. Wzmacnia pamięć. Ma działanie antywirusowe (choroby wirusowe przykładowo grypa). Pomocniczo w niedokrwistości i artrozach. Magnez zapobiega tworzeniu się kamieni w pęcherzyku żółciowym i układzie moczowym. Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza!

 Pstrąg: kwasy tłuszczowe omega-3, witamina B12, żelazo. Zalecane: choroby neurologiczne i oczu, serca i naczyń. Kwasy tłuszczowe omega-3. regulują poziom prawidłowego cholesterolu i trójglicerydów, oddziaływują na nadciśnienie tętnicze, od którego u mężczyzn zależy libido; utrzymują naczynia krwionośne w należytym stanie pozwalając uniknąć zaburzeń erekcji.