Dieta w niektórych objawach!
Bóle mięśniowe i kurcze łydek:
Ich przyczyną mogą być też niedobory pokarmowe, a w szczególności witamin E i PP oraz mikroelementów wapnia lub magnezu.
Dieta: chude mięso, wątroba, ryby, pełne ziarno, niełuskany ryż, warzywa zielone i strączkowe, ziemniaki, pomidory, brukselka, szpinak, produkty mleczne i sojowe, grube kasze, oleje roślinne, figi, banany, orzechy, migdały. Nocnym skurczom łydek można próbować zapobiegać pijąc przed snem szklankę ciepłego mleka (uwaga mleko nie doprowadzamy do wrzenia).
Biegunka:
Najważniejsze jest uzupełnianie płynów. Dużo pijemy wody lub herbat najlepiej ziołowych lekko osłodzonych. Zalecany jest niskosłodzony kompot z gruszek lub jagód albo dobrze jest zjeść suszone jagody. Świeże jagody mogą powodować rozwolnienie! Następnie dietę uzupełniamy owocami takimi jak: jabłka, grejpfruty oraz banany. Można zjeść zupę marchwiową, surówkę z marchwi czy kaszkę manną z pszenicy. Pomaga picie naparu
z rozdrobnionej dzikiej róży. Unikamy miodu, cukru i słodyczy poza gorzką czekoladą (2-3 kostki).
Celulit:
Jeśli masz problem z „pomarańczową skórką” pomocna może być odpowiednia dieta. Celulitowi sprzyja nadwaga, nieracjonalny sposób żywienia i częste wahania wagi powodujące utratę jędrności skóry. W pierwszej kolejności wskazane jest znaczne ograniczenie soli kuchennej, słodyczy oraz fast foodów, picia kawy i alkoholu. Starajmy się nie jeść produktów mącznych po 16.00 – 17.00 aż do porannego śniadania. Dotyczy to również pieczywa. Zredukujmy do minimum tłuszcze zwierzęce, a więc tłuste mięsa,golonki, boczki, smalec i tłusty nabiał.
Dłuższa jest lista produktów pożądanych. Są to wszystkie warzywa i owoce (bomba witaminowa) oraz grube kasze głównie jaglana. Białe pieczywo zastępujmy ciemnym i jedzmy go rano. Produkty te dostarczają między innymi błonnika, który reguluje prace przewodu pokarmowego i hamuje wchłanianie tłuszczów oraz witamin z grupy B wpływających na przemianę materii. Starajmy się 2- 3 razy w tygodniu jeść ryby morskie. Zalecane są oleje roślinne, orzechy, pestki i nasiona. Ponadto trzeba zapewnić sobie około dwa i pół litra płynów dziennie, by ułatwić wypłukiwanie toksyn z organizmu. Bez nawodnienia skóra wysusza się, jest szorstka, traci elastyczność, słabnie też bariera hamująca odparowywanie wody z naskórka, tak zwany płaszcz hydrolipidowy. Korzystnie działają napary z kwiatu czarnego bzu. W zmianach skórnych sprzyja stosowanie środków antykoncepcyjnych. pozbyciu się celulitu niezbędne są regularne ćwiczenia, szczególnie mięśni brzucha, pośladków i ud.
Katar sienny:
Wiemy, że witamina C obniża poziom histaminy. Dlatego w diecie powinniśmy uwzględnić warzywa i owoce bogate w C takie jak: natka pietruszki, papryka, jagody, truskawki, grejpfruty, cytryny, mandarynki, pomarańcze, porzeczki, soki z czarnego bzu, kasza gryczana i inne.
Migrena:
Wiele jest przyczyn bólów migrenowych głowy. Mogą to być niedobory magnezu czy wapnia. Wskazane są: zielone warzywa, orzechy, migdały, ziemne orzeszki, ryby morskie szczególnie sardynki, mleko, jogurt, sok pomarańczowy, banany, morele, daktyle, herbata miętowa. Niekiedy pomaga picie przez 2-3 tygodnie jednej szklanki świeżego soku z jabłek. Migrenę mogą wywołać kofeina (herbata, kawa, kakao, czekolada), dalej alkohol,produkty z glutaminianem sodu czy produkty wędzone.
Siniaki:
Wszelkie produkty z witaminą C, PP oraz zawierające bioflawonoidy i rutynę. Latem są to różne owoce, w tym cytrusy. Zimą cennym uzupełnieniem tych witamin są przykładowo ziemniaki czy grube kasze głównie gryka. Wykorzystujemy białe skórki cytrusów (cytryny, pomarańcze), które mają bardzo dużo flawonoidów uszczelniających naczynia. Z polskich owoców zawierających bioflawonoidy warto wymienić wiśnie, jeżyny, dziką różę i głóg. Dobrze pić zieloną herbatę. Bardzo niekorzystne jest palenie tytoniu.
Szum w uszach:
Tutaj dobrze jest spożywać produkty zawierające witaminy PP, C, rutynęoraz cynk.
Są to dla przykładu: pomidory, warzywa zielonolistne, buraki, groch, banany, cytrusy, orzechy, słonecznik, żółtko. Cynk jest w takich produktach jak owoce morza, wątroba, mięso, chude mleko, dalej w pestkach dyni czy ziarnistej musztardzie.
Trądzik pospolity:
Polecane produkty z cynkiem (patrz wyżej). Poza tym dobrze jest na czczo wypić łyżkę oleju rzepakowego oraz jeść regularnie jogurt. Doskonała jest żurawina jako wieczorna przekąska i picie czerwonej herbaty
z czerwonokrzewu niezawierającej kofeiny diecie przede wszystkim unikać produktów przetworzonych: frytki, chipsy, hamburgery… oraz obfitujące w jodowaną sól. Patrz też dieta w wybranych chorobach – łuszczyca.
Zaburzenia pamięci i koncentracji:
W diecie powinny być produkty zawierające witaminy B głównie cholinę
i kobalaminę. Są to dobre gatunki mięsa, podroby, sery, żółtka jaj oraz warzywa zielonolistne. w uzupełnieniu spożywamy: orzechy, ziemniaki, warzywa strączkowe, produkty zawierające pełne ziarno. Szkodliwie działa alkohol oraz dieta bogatobiałkowa. Wymienione witaminy niszczą takie leki jak sulfonamidy, leki nasenne oraz antykoncepcyjne.
Zaparcia:
Podstawowy błąd dietetyczny przy zaparciach to niedostateczna ilość płynów wypijanych w ciągu dnia. Dzień powinniśmy rozpoczynać od spożycia łyżki oleju najlepiej rzepakowego oraz wypicia szklanki wody mineralnej niegazowanej. Łącznie w trakcie dnia winniśmy wypić 6-8 szklanek wody lub innych płynów (soki warzywne, kefiry, jogurty, zsiadłe mleko). Poza tym jednak dieta musi obfitować w warzywa, takie jak sałata, marchew, seler, rzepa, brokuły, buraki i owoce, zwłaszcza jabłka, śliwki czy figi (najlepiej suszone). Wszystkie one mają błonnik, który jest podstawą w walce z zaparciami, ponieważ ułatwia przesuwanie się niestrawionych resztek w jelitach. Oprócz warzyw i owoców doskonałym jego źródłem są otręby, kasze (grube, brązowy ryż, produkty z pełnymi ziarnami. Pomaga też picie odwaru z nasion lnu. Unikajmy natomiast białego pieczywa, białego ryżu i bananów oraz słodyczy, w tym zwłaszcza czekolady. Dla cierpiących na zaparcia często niewskazane są kapusta i warzywa strączkowe, które wywołują wzdęcia, a nie pobudzają ruchów jelit. Podobnie działają pokarmy tłuste i rozgotowane. Warto wiedzieć, że oprócz niewłaściwego odżywiania na zaparcia ma istotny wpływ brak ruchu! Dlatego powinniśmy przynajmniej 20- 30 minut codziennie gimnastykować się czy wyjść na spacer. Zaparcia często prowadzą
do hemoroidów oraz mogą poprzedzać nowotwory jelita grubego.
Zawroty głowy:
Dodatni wpływ ma tu witamina E – tokoferol, która rozszerza naczynia krwionośne i hamuje krzepnięcie krwi. Jej naturalnymi źródłami są oleje roślinne, produkty z pełnymi ziarnami zbóż, szpinak, brukselka czy żółtka jaj. Dietę uzupełniamy w buraki, groch, warzywa zielono-listne, orzechy, ryby morskie, mleko i sery.
Zespół napięcia przedmiesiączkowego:
Tutaj szczególnie zalecane są: pietruszka, seler, marchew, szparagi oraz wiesiołek i produkty sojowe. Te ostatnie zawierają fitoestrogeny, które pomocne są w maskowaniu objawów klimakterium, a w szczególności „odczuwanie uderzeń gorąca”. W okresie menopauzy ważne są produkty z wapniem takie jak: mleko i jego przetwory, szprotki, sardynki, warzywa strączkowe i zielonolistne, orzechy czy migdały. Dobrze działają napary z pokrzywy, mięty czy zielonej herbaty, a także mieszanki ziołowe zawierające czerwoną koniczynę.Unikajmy soli kuchennej i produktów bogatych w kofeinę, a także białego pieczywa.
Zmarszczki, przebarwienia i zwiotczenie skóry:
Cukry są odpowiedzialne za czterdzieści – pięćdziesiąt procent symptomów starzenia się skóry. Powodują glikację białek, czyli przyłączanie
się cząsteczek glukozy do cząsteczek białek. Działają niekorzystnie
na białka znajdujące się w skórze – elastynę i kolagen, które
są odpowiedzialne za jej młody wygląd! Zamieniają włókna kolagenu typu trzeciego na typ pierwszy dominujący u osób starszych. Proces glikacji zachodzi również pod wpływem produktów z wysokim indeksem glikemicznym i potraw smażonych oraz słońca (nadmierne opalanie się!).
Produkty korzystne dla skóry zawierają „bombę witaminową”, antyoksydanty oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
I tak np. zawierające witaminę A w postaci przyswajalnego retinolu to wątróbka, jajka czy masło lub w postaci beta-karotenu to: marchew, pomidor, morele, papryka) i w zielonych warzywach (sałata, szpinak, brokuły);
następnie witaminę C to: papryka, czarne porzeczki, cytrusy, truskawki, kiwi, szpinak, brukselka, ziemniaki czy kalafior;
dalej bogate w witaminę E: ryby morskie, oleje roślinne, jagody, brukselka, szpinak, orzechy i migdały.
Skórę przed promieniami UV chronią także produkty zawierające resweratrol jak orzeszki ziemne, czerwone winogrona (jedzone
ze skórkami) oraz czerwone wina. Innymi silnymi przeciwutleniaczami
są zielona herbata oraz w mniejszym stopniu kawa i kakao.
Uwaga!- przy trądziku i wypryskach skórnych unikajmy napojów z kofeiną. Palenie tytoniu przyczynia się do starzenia skóry, a razem z nadmiarem cukrów w pożywieniu i silną opalenizną nie tylko powoduje zmarszczki i jej małą jędrność, ale rozmaitego rodzaju wykwity i zmiany skórne.
Czytaj także powyżej – Celulit!
Opracował lekarz medycyny Jacek Reichert